NT
Red-footed Falcon Falco vespertinus



Family: Falconidae (Falcons, Caracaras)

Authority: Linnaeus, 1766

Red List Category

Criteria: A2bc+3bc+4bc

Click here for more information about the Red List categories and criteria

Justification of Red List category
This species is listed as Near Threatened because it is experiencing a moderately rapid population decline, owing to habitat loss and degradation. This species would qualify for uplisting to a higher threat category if evidence suggests a rapid population decline.



Population size:

Population trend: Decreasing

Distribution size (breeding/resident): 12,000,000 km2

Country endemic: No

Attributes
Realm - Afrotropical
Realm - Palearctic
IUCN Ecosystem -- Freshwater biome
IUCN Ecosystem -- Terrestrial biome
Raptors MOU

Recommended citation
BirdLife International (2016) Species factsheet: Falco vespertinus. Downloaded from http://www.birdlife.org on 10/12/2016. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2016) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 10/12/2016.