LC
Sayaca Tanager Tangara sayaca



Taxonomy

Taxonomic note
Tangara sayaca (del Hoyo and Collar 2016) was previously placed in the genus Thraupis following SACC (2005 & updates); Sibley & Monroe (1990, 1993); Stotz et al. (1996).

Taxonomic source(s)
del Hoyo, J., Collar, N.J., Christie, D.A., Elliott, A., Fishpool, L.D.C., Boesman, P. and Kirwan, G.M. 2016. HBW and BirdLife International Illustrated Checklist of the Birds of the World. Volume 2: Passerines. Lynx Edicions and BirdLife International, Barcelona, Spain and Cambridge, UK.
SACC. 2006. A classification of the bird species of South America. Available at: #http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBaseline.html#.
SACC. 2006. A classification of the bird species of South America. Available at: #http://www.museum.lsu.edu/~Remsen/SACCBaseline.htm#.

IUCN Red list criteria met and history
Red List criteria met
Critically Endangered Endangered Vulnerable
- - -

Red List history
Year Category Criteria
2016 Least Concern
2012 Least Concern
2009 Least Concern
2008 Least Concern
2004 Least Concern
2000 Lower Risk/Least Concern
1994 Lower Risk/Least Concern
1988 Lower Risk/Least Concern
Species attributes

Migratory status full migrant Forest dependency Low
Land mass type Average mass -
Extent of occurrence (EOO)

Estimate Data quality
Extent of Occurrence breeding/resident (km2) 7,870,000 medium
Extent of Occurrence non-breeding (km2) 8,910,000 medium
Number of locations -
Fragmentation -
Population and trend
Estimate Data quality Derivation Year of estimate
No. of mature individuals unknown not applicable not applicable 0
Population trend Stable suspected -
Decline (3 years/1 generation past) - - -
Decline (5 years/1 generation past) - - -
Decline (10 years/1 generation past) - - -
Decline (10 years/3 generation future) - - -
Decline (10 years/3 generation past and future) - - -
Number of subpopulations - - -
Largest subpopulations - - -
Generation length (yrs) 4 - - -

Population justification: The global population size has not been quantified, but this species is described as 'common' (Stotz et al. (1996).

Trend justification: The population is suspected to be stable in the absence of evidence for any declines or substantial threats.


Country/territory distribution
Country/Territory Occurrence status Presence Resident Breeding Non-breeding Passage
Argentina N Extant
Bolivia N Extant
Brazil N Extant
Colombia N Extant Yes
Paraguay N Extant
Peru N Extant
Uruguay N Extant Yes
Venezuela N Extant Yes

Important Bird and Biodiversity Areas (IBA)
Country/Territory IBA Name

Habitats & altitude
Habitat (level 1) Habitat (level 2) Importance Occurrence
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable breeding
Artificial/Terrestrial Arable Land suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Pastureland suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable breeding
Artificial/Terrestrial Rural Gardens suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable non-breeding
Artificial/Terrestrial Subtropical/Tropical Heavily Degraded Former Forest suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable breeding
Artificial/Terrestrial Urban Areas suitable non-breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable breeding
Forest Subtropical/Tropical Moist Lowland suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Dry suitable non-breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable breeding
Shrubland Subtropical/Tropical Moist suitable non-breeding
Altitude 0 - 1000 m Occasional altitudinal limits (max) 3200 m

Utilisation
Purpose Primary form used Life stage used Source Scale Level Timing
Pets Whole Adults and juveniles Wild Non-trivial Recent

Recommended citation
BirdLife International (2017) Species factsheet: Tangara sayaca. Downloaded from http://www.birdlife.org on 18/12/2017. Recommended citation for factsheets for more than one species: BirdLife International (2017) IUCN Red List for birds. Downloaded from http://www.birdlife.org on 18/12/2017.